Praktične informacije

Lokacija, odpiralni časi, vstopnice in še kaj

Kako do nas

Županova jama leži na Dolenjskem, med Grosupljem in Turjakom, le pol ure vožnje iz Ljubljane. Njena lega v osrednjeslovenski regiji omogoča odlično dostopnost iz bolj oddaljenih krajev Slovenije, tujim obiskovalcem pa priročen poldnevni izlet.

Pot do Županove jame je najhitrejša z osebnim vozilom. Pred Županovo jamo je za obiskovalce jame na voljo brezplačno parkirišče.

Iz smeri Ljubljane avtocesto zapustite pri izvozu Grosuplje-Zahod oz. Šmarje-Sap/Cikava. Nadaljujete skozi Grosuplje v smeri proti Turjaku in v Velikih Lipljenah zavijete levo v smeri usmerjevalnih tabel za Županovo jamo.

Iz smeri Kočevja in Ribnice državno cesto zapustite na Turjaku, kjer zavijete desno v smeri proti Grosuplju. V Velikih Lipljenah zavijete desno v smeri usmerjevalnih tabel za Županovo jamo.

Preko Grosuplja vodi evropska pešpot E6 vse do Županove jame in še naprej. Do Grosuplja lahko prispete z javnim avtobusnim prevozom ali z vlakom. Pot pričnete pri Mestni knjižnici Grosuplje in TIC Grosuplje, kjer je kontrolna točka E6. Tam lahko v času odprtosti TIC-a prejmete tudi karto Grosuplja z okolico. Iz Grosuplja se preko Sp. Slivnice, mimo Vodomčevega gaja, skozi vas Cerovo in mimo Tabora Cerovo napotite do Županove jame. Sledite rumeno-rdečim markacijam. Za pot boste potrebovali približno 2 uri. Povratek je možen po isti poti ali skozi Ponovo vas do Grosuplja.

Razgibana pokrajina v okolici Grosuplja in po obronkih Grosupeljskega polja ponuja veliko možnosti za lahke, srednje in nekoliko zahtevnejše kolesarske poti. Do Grosuplja lahko prispete z vlakom, avtobusom ali lastnim prevozom.

Do Županove jame pripelje kolesarska pot Pozdrav netopirjem v Županovi jami, ki je srednje zahtevna kolesarska pot v dolžini 22 km.

Zemljevid kolesarskih poti lahko dobite v TIC Grosuplje in v centru za obiskovalce pri Županovi jami. Lahko si ga ogledate tudi tu.

Izkoristite sončen vikend ali počitniški dan in načrtujte izlet z vlakom. V Ljubljani izberete vlak za Novo mesto in nato v Grosupljem prestopite na vlak za Kočevje. Izstopite na postaji Sp. Slivnica.

Od tam se peš po označeni evropski pešpoti E6 (rumeno-rdeče markacije) odpravite skozi vas Sp. Slivnica in se preko dela Grosupeljskega polja nato dvignete na Taborski hrib mimo Vodomčevega gaja, skozi vas Cerovo in mimo Tabora nad Cerovim do Županove jame. Pot lažje težavnosti vam bo vzela približno 1,5 h. Vrnete se lahko po isti poti ali skozi Ponovo vas v Grosuplje in tam izkoristite prevoz z vlakom ali avtobusom.

Pred jamo je na voljo parkirišče, kjer lahko pustite svoj avtodom, se odpravite na ogled jame ali pa na učno pot Po sledeh vodomca.

Urniki ogledov

Pomlad in jesen (maj, junij, september, oktober)

Sobote, nedelje

Ob 11. in 15. uri

Prazniki

Ob 11. in 15. uri
Poletje (julij, avgust)
Vse dni v tednu
Ob 11. uri
Sobote, nedelje
Ob 11., 13. in 15. uri
Zima (november, december, januar, februar, marec, april)

Sobote, nedelje

Ob 11. in 15. uri

Prazniki in šolske počitnice

Ob 11. in 15. uri

Vstopnina

Redne vstopnice

Otroci do 4 let

Brezplačno
Otroci in mladina (4 - 15 let)
8 €

Odrasli

12 €
Individualni obisk (do 5 odraslih oseb)
60 €
Skupinski ogledi (vsaj 10 oseb)

Otroci in mladina
(4 - 15 let)

7 €

Odrasli

11 €

Skupinski ogledi (vsaj 20 oseb)

Otroci in mladina
(4 - 15 let)

6 €

Odrasli

10 €

Šolske in predšolske skupine

Otroci

6 €

Spremljevalci/ke

Brezplačno

Za najavo ogleda in potencialna vprašanja glede vstopnic ter vodenj smo vam na voljo na:

E-naslov: info@zupanovajama.si
Telefon: +386 41 407 705

Storitve na lokaciji

V času rednega urnika ogledov je odprt center za obiskovalce. Tu je na voljo razstava z zanimivostmi iz jame, info točka, kotiček s starodobno jamarsko opremo, trgovinica s spominki in vstopnicami za ogled jame ter toaleta.

Tu pohodniki lahko v času odprtosti ali po predhodnem dogovoru prejmejo tudi naslednje žige:

 • za evropsko pešpot E6
 • Slovensko planinsko transverzalo (razširjena pot)
 • Grosupeljsko pešpot
 • Ljubljansko mladinsko pot

Napotki za obisk

Da bi obisk podzemlja Županove jame doživeli v vsej polnosti si za vse obiskovalce priporočamo:

 • Ogled jame je mogoč v vseh letnih časih.
 • Ker je jama zelo razgibana je ogled primeren za osebe z nekaj osnovne kondicije.

Oblačila in obutev

 • Za ogled potrebujete topla oblačila, za odrasle je dovolj ena plast, za otroke priporočamo dve plasti dolgih rokavov.
 • Obutev: pohodni čevlji ali gojzarji, za otroke lahko dežni škornji s profiliranim podplatom

Opozorilo: Obutev z gladkim podplatom – modne superge, sandali, natikači in podobno so neprimerna obutev, zaradi katere se vodnik iz varnosti lahko odloči, da vas ne more sprejeti na ogled.

Razmere v jami

 • Dvorane Županove jame ležijo na različnih višinskih nivojih, ki jih povezuje večje število stopnic (478). Najnižja točka ogleda je 50 metrov pod površjem, a je med ogledom zaradi prehajanja med dvoranami potrebno premagati kar 120 metrov višinske razlike v eno smer.
 • Jamska pot obiskovalce vodi po različnem terenu – beton, strjena ilovica, stopnice, kamnit teren. Mestoma je lahko drseče.
 • Ogled se prične s spustom v dvorano Ledenico, kjer preko zime zmrzuje, v poletnem času pa temperatura v njej doseže max 6° C. V preostalem delu jame je topleje – stalnih 9,6° C.
 • Višina jamskega stropa je različna, zato vodnik posebej opozori, kjer je strop nizek – od 26 metrov do zgolj 1,30 m na krajšem odseku.
 • Vstopna in izstopna točka je na istem mestu. Po ogledu sedmih dvoran se skupina po deloma krožni poti vrne na izhodiščno točko in izstopi iz jame.

Bonton

 • Fotografiranje je mogoče brez uporabe bliskavice. Fotografiranje s stojalom v času rednih ogledov ni mogoče, lahko pa se dogovorite za individualni termin.
 • V zimskem času veljajo posebna pravila, saj je vhod obdobno zaledenel, o čemer aktualno obveščamo na naši Facebook strani.

Obisk v času COVID-19

Za omejevanje širjenja Covid-19 je za obiskovalce potrebno upoštevati naslednje:

 • obiščite nas zdravi, brez znakov prehladnih obolenj
 • upoštevanje medsebojne razdalje 1,5 m za osebe iz drugega gospodinjstva
 • o aktualnih ukrepih NIJZ bomo obveščali preko spletne strani in družbenih omrežij

Županova jama sledi varnim in trajnostnim smernicam slovenskega turizma z znamko GREEN&SAFE.