Okoliške znamenitosti

Možnosti za celodnevni izlet v okolici jame

Tabor nad Cerovim

Cerkev sv. Nikolaja z protiturškim obzidjem na griču Tabor že stoletja bdi nad okolico. Že v prazgodovini je bilo na tem mestu železnodobno gradišče, v rimskih časih pa naselbina. Na njenih ostankih so v 13. stoletju zgradili cerkev in jo konec 15.stoletja v obdali z obzidjem za zaščito pred Turki. Iz tistih časov so med domačini še znane zgodbe o zatekanju kmetov v Ledenico pod Taborom.

Po prenehanju nevarnosti so kmetje utrdbo vzdrževali dalje v prvotni obliki in Tabor se je ohranil do današnjih dni. Velja za enega redkih zelo lepo ohranjenih protiturških Taborov na Slovenskem.

Grič Tabor (492m) je pogost cilj sprehajalcev, s svojo lego pa nudi tudi razgled nad okolico. Od Županove jame je oddaljen 600 m. Obiskovalci si taborsko obzidje s cerkvijo v času od aprila-novembra lahko ogledajo vsako nedeljo ob 16.30 ter tudi po predhodnem dogovoru.

Spoznajte življenje iz turških časov in prisluhnite zgodbam preteklosti na Taboru!

Več informacij

Vodomčev gaj

Ob severovzhodnem vznožju griča Tabor leži Vodomčev gaj, kjer so ptice v bogatem naboru tesno prepletenih življenjskih okolij našle svoj mali raj. Kmetje so tu že stoletja koristili izvire pitne vode, ki so na kraškem svetu izredno dragoceni. Mokrotni travniki ob robu kraškega polja so v povezavi z bližnjim gozdom omogočali raznovrstno življenje tako rastlinam kot živalim.

Obiskovalci v Vodomčevem gaju spoznajo različna življenjska okolja, v Žabji vasi, na ornitološki postaji in opazovalnicah za ptice spoznavajo izredno vrstno pestrost tukajšnjega življenja, udeležijo pa se lahko tudi različnih programov doživetja in delavnic.

Redni vodeni ogledi so od aprila do oktobra ob sobotah in nedeljah ob 10. uri, skupine pa se predhodno dogovorite za termin.

Vodomčev gaj z Županovo jamo povezuje učna pot Po sledeh vodomca. Ker je pot krožna, ji lahko sledite na dva načina:

  1. Skozi vas Cerovo in mimo Tabora do jame, za kar potrebujete približno 45 min peš hoje.

  2. ali od Vodomčevega gaja po gozdnem obodu do izvira Podlomščice, od koder se vzpnete do Županove jame. Hoja po prijetem in razgibanem terenu vam bo vzela približno uro in pol.

Več informacij

Učna pot - Po sledeh vodomca

Naravoslovna učna pot, ki poveže skrite bisere Taborskega hriba v zeleni objem travnikov in gozda s pridihom podzemnih skrivnosti Županove jame.

Pot vodi ljubitelje narave in pohodništva od vasi Cerovo, proti Vodomčevemu gaju, skozi gozdni rob, mimo mokrotnih travnikov, do zaselka Podlom in izvira Podlomščice. Tam je po Pripovedki o Podlomarjih dežela Podlomarjev. Od tu naprej se pot dviguje po kraškem gozdnem terenu do Županove jame. Nadaljuje se v smeri enega redkih ohranjenih protiturških taborov, Tabora nad Cerovim. Od tam se spusti nazaj proti vasi Cerovo.

Celotna trasa krožne učne poti je dolga 5.2 km. Mogoče je prehoditi tudi krajši krog, tako da se v Podlomu odpravite po poti, ki pelje na Cerovo. Pot je opremljena z usmerjevalnimi tablami in tremi informacijskimi tablami s panoramsko karto na vstopnih točkah pri Županovi jami, na Cerovem in pri Taboru, kjer so tudi parkirišča.

Zemljevide poti lahko prejmete na izhodiščih na Cerovem, pri Vodomčevem gaju in Županovi jami ter v TIC Grosuplje.

Več informacij