8. junij 2024 – Dan doživetij

Ste se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? To posebno doživetje ponuja Županova jama samo en dan v letu – na Dan doživetij, 8. junija 2024!
Obiskovalci bodo lahko z pomočjo izkušenih članov Jamarskega kluba Novo mesto vstopili v osrednji turistični del jame skozi 10 m globoko brezno, pri t. i. starem vhodu.

Nato sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike. Za tiste manj adrenalina željne obiskovalce bodo ogledi na voljo tudi po običajni poti – po stopnicah skozi dvorano Ledenico, ki s svojo temperaturo dodobra ohladi še tako razgrete glave.

Doživetij poln dan

Dan doživetij, ki je postal že tradicionalna prireditev ob najlepši za turizem urejeni kraški jami na Dolenjskem krasu, pa ponuja še več. Preizkusili se boste lahko v spretnosti streljanja z lokom in spoznavali nenavadne ter ponovno obujene srednjeveške družabne igre z lokostrelsko družino Grčar.

Znanje iz narave boste lahko spoznavali na delavnicah preživetja v naravi s skupino Natin svet. Izkušena ekipa poznavalcev in ljubiteljev narave otrokom podaja veščine preživetja v naravi na karseda zanimiv način.

Najmlajši še bodo razveselili različnih ustvarjalnih delavnic.

Vstopnina na dan dogodka

Spust z vrvjo in ogled jame:

  • Odrasli 15 €
  • Otroci 11 €

Možen je tudi ogled brez spusta v jamo, po običajni poti:

  • Odrasli 12 €
  • Otroci 8 €

Ostale dejavnosti pred jamo so brezplačne.

Kdaj in kako

Dan doživetij se bo začel ob 10. uri, zaključili pa bomo v popoldanskih urah okoli 16.ure.

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje.

Na voljo bo tudi topel obrok.

Za obisk jame priporočamo pohodno obutev in primerna ter topla oblačila. Jama je električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo. Temperatura v jami je 10 °C.

Za podroben program nas spremljajte tudi na našem facebook in instagram profilu.

Vabljeni k raziskovanju skritih globin Županove jame!