24. 9. 2022 – Mednarodna noč netopirjev

Sobota, 24. september od 15. ure dalje

V mesecu septembru praznujemo Mednarodno noč netopirjev, ki jo označuje sklop dogodkov po vsej Sloveniji. Organizacije po Evropi v več kot 30 državah že 25 let prispevamo k poznavanju netopirjev in zaščiti populacij. V Sloveniji živi 30 vrst netopirjev, zaščitene so z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Med njimi 10 vrst sodi med kvalifikacijske vrste območij Nature 2000. Županova jama je v območju Nature 2000 zaradi vrste mali podkovnjak, se pa v jami stalno ali občasno zadržuje še 6 drugih vrst netopirjev.

Potek dogodka

Pri Županovi jami bomo praznovali v soboto, 24. septembra. Dogodek, ki je namenjen tako družinam kot vsem, ki jih zanima skrivnostno življenje naših edinih aktivno letečih sesalcev, se bo pričel ob 15. uri.

Najprej se bomo družili na ustvarjalnih in pravljičnih delavnicah, namenjenih predvsem najmlajšim. Izdelovali bomo netopirnice – lesene zabojčke, ki jih pritrdimo na drevesa, da lahko netopirji v njih poiščejo zavetje -, spoznali pravljico o netopirčku Branku, in likovno ustvarjali s papirjem, kartonom, barvami in materialom, nabranim v gozdu – seveda na temo netopirjev.

Ob 17. uri se bomo odpravili na tematski ogled sedmih dvoran Županove jame. Čeprav je polna čudovitih kapnikov, jo bomo tokrat obiskali predvsem zato, da spoznamo njene skrivnostne prebivalce – zagotovo bomo srečali netopirje, nekaj pa se bomo naučili tudi o drugih, “pravih” jamskih živalih.

Ko se bomo vrnili na površje, bomo ob 18.30 prisluhnili predstavitvi netopirjev na predavanju, ki ga pripravlja članica Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.
Po predavanju, ko bo padel mrak, pa bomo s pomočjo ultrazvočnih detektorjev prisluhnili oglašanju netopirjev v okoliškem gozdu.

Informacije in vstopnina

Dogodki pred jamo – ustvarjalne delavnice, strokovno predavanje in poslušanje netopirjev – so brezplačni, vstopnica za voden tematski ogled Županove jame pa je:

  • 12 € odrasli
  • 8 € otroci (4 do 15 let).

Za obisk jame, v kateri je precej stopnic, nekoliko blata in 10°C, svetujemo primerna oblačila in pohodniško obutev.

Več informacij:
www.zupanovajama.si, info@zupanovajama.si, 041 407 705

Vabljeni da raziščete skrite globine Županove jame!